Fåresopp

Fåresopp eller sauesopp (latin Albatrellus ovinus) er en 5–25 cm bred, matt, tørr, hvit eller gråbrun sopp med porer under hatten. Den vokser i Norge særlig på Østlandet og i Trøndelag og regnes som en av de «sikre» soppene, det vil si spiselige sopper som ikke lett forveksles med giftige.

I Norge har vi 6 arter av slekten. Både franskbrødsopp (Albatrellus confluens) og grønn fåresopp er uspiselig.

Fra Wikipedia:
Fåresoppen er hvitlig og har tynne porer på undersiden. Den regnes som den eneste spiselige poresoppen. Blir gul ved steking, noe som er karakteristisk. Denne soppen må skilles fra franskbrødsopp som har større og mindre tette porer, og som ser ut som stekt franskbrød. Franskbrødsopp blir ikke gul ved steking. Smaken er relativt (men ikke helt) mild, mens den hos franskbrødsopp er temmelig bitter.

Denne soppen vokser helst på gammel, mosedekket granskogbunn, gjerne i skråninger. Som regel finnes den i store grupper, mest på Østlandet og i Trøndelag tidlig på høsten. Normalt kan soppen plukkes som enkelteksemplarer, det vil si at fruktlegemene vokser sjelden sammen. Det gjør de derimot ofte hos dobbeltgjengeren, franskbrødsoppen.

Klikk for Artsdatabanken.

Fåresopp

Fåresopp

Posted in ,

gina

Legg igjen en kommentar