Kantarell

Kantarell (Cantharellus cibarius) er en sopp som danner mykorrhiza (sopprot) med mange ulike trær. Det betyr at kantarellen tar opp vann til treet som den danner mykorrhiza med via røttene til treet. Til gjengjeld får kantarellen næring fra det samme treet. Den er vanlig i Norge, men noen arter, slik som ametystkantarellen (Cantharellus amethysteus) er mer vanlig i det sørlige Europa.

Wikipedia:
Kantarellen trives godt i eldre granskog og bjørkeskog. Fargen varierer fra gul til dyp ostegul, og hatten blir rødflekket ved skade. Soppen har nedgående ribber som løper langt ned på stilken. Ribbene har uregelmessige avslutninger på stilken. Hatten er nedtrykt i midten, og kan variere sterkt i form. Kjøttet er fast og noe blekere enn sopphatten, og har en fruktaktig lukt og en mild krydderaktig smak. Soppen er sjelden markspist.

Soppen har blekgule elliptiske sporer, rundt 8 x 4,5 µm store. Soppen opptrer gruppevis, gjerne over flere kvadratmeter.

Klikk for Artsdatabanken.

Posted in ,

gina

Legg igjen en kommentar